Chów kurcząt mięsnych

Firmy w Europie idą w kierunku ras wolnorosnących

Europejskie firmy z sektora spożywczego, szczególnie sieci handlowe i restauracyjne, w ostatnich latach coraz liczniej podejmują działania w kierunku poprawy dobrostanu kurczaków hodowanych na mięso. Wiele z nich rozpoczęło proces wycofywania ze sprzedaży mięsa kurcząt ras szybkorosnących, takich jak Ross 308

W Europie łącznie ponad 350 firm zobowiązało się do wprowadzenia standardów European Chicken Commitment (ECC), którego najważniejszy punkt to właśnie rezygnacja z ras szybkorosnących. Do ECC w Polsce przystąpiły do tej pory m.in. Auchan, Carrefour, Frisco i Domino’s.

  • Supermarkety w Danii, Holandii czy Norwegii całkiem lub częściowo zrezygnowały już z szybkorosnących kurczaków. 
  • Największe sieci w Niemczech, Francji czy Belgii zadeklarowały wprowadzenie takiej zmiany w najbliższych latach.
  • W Wielkiej Brytanii największe supermarkety obniżyły zagęszczenie w kurnikach do 30kg/m2.

Konsumenci oczekują zmian w warunkach chowu kurcząt:

  • 71% Polaków uważa, że warunki w jakich hoduje się w Polsce kurczaki na mięso powinny ulec poprawie, a 85%, że warunki te mają istotny wpływ na jakość pozyskiwanego mięsa.
  • 71% Polaków sądzi, że należy zrezygnować z hodowli szybkorosnących ras kurczaków i zastąpić je rasami o bardziej zrównoważonym tempie wzrostu.
  • 65% osób byłoby skłonnych zapłacić do 20% więcej za mięso z kurczaka, jeżeli pochodziłoby ono z hodowli zapewniającej zwierzętom lepsze, odpowiednie dla ich dobrostanu warunki.
  • 79% Polaków uważa, że warunki, w jakich żyją zwierzęta hodowane na mięso mają wpływ na ilość stosowanych w hodowli antybiotyków.

Badanie Centrum Badawczo-Rozwojowego Biostat 2023

European Chicken Commitment – jakie to standardy?

European Chicken Commitment to zestaw standardów opracowanych przez organizacje ochrony zwierząt z całego świata, określający minimalne warunki, jakie powinny być spełnione, aby zapewnić dobrostan kurczakom hodowanym na mięso. 

Do inicjatywy przystępują sieci handlowe, producenci żywności oraz restauracje w Europie i na świecie. 

Część firm decyduje się na wprowadzanie najpierw najważniejszego z wymagań: wycofania ras szybkorosnących.

Lista zatwierdzonych ras znajduje się w treści porozumienia i podlega aktualizacjom: Stosowanie wyłącznie tych ras, które wykazują się lepszym poziomem dobrostanu – rasy Hubbard Redbro (jedynie do chowu bezwybiegowego), Hubbard Norfolk Black, NoJA757, JACY57, 787, 957, 987, Rambler Ranger, Ranger Classic, Rustic Gold (jedynie do chowu bezwybiegowego) i Ranger Gold lub inne spełniające wymogi RSPCA Broiler Breed Welfare Assessment Protocol. 

Jakie korzyści przynosi przejście na rasy wolnorosnące?

Dane pozyskiwane z produkcji komercyjnej wskazują, że przejście na rasy wolnorosnące pozwala m.in.:

  1. wielokrotnie zmniejszyć zapotrzebowanie na antybiotyki:
    – jak raportuje Holenderski Instytut Leków Weterynaryjnych, zmiana ras na wolnorosnące w znacznym stopniu przyczyniła się do redukcji w całym sektorze drobiowym; w 2022 roku fermy ras wolnorosnących wykazały 9-krotnie mniejsze zużycie antybiotyków niż fermy konwencjonalne, 80% z nich nie zarejestrowało żadnego zużycia,
    – w raporcie CSR grupy Plukon za rok 2023 wskazano, że wolne od antybiotyków było 64% wolnorosnących kurczaków w Niemczech, 89% w Belgii, 98% w Holandii i 100% we Francji (firma wydaje coroczne raporty)
  2. ograniczyć występowanie kontaktowego zapalenia skóry (footpad dermatitis),
  3. znacznie poprawić zdrowie układu kostnego ptaków (konsekwentnie wyższe wyniki oceny chodu, większa aktywność i częstotliwość korzystania z grzęd),
  4. zmniejszyć liczbę odrzutów oraz upadków na fermach i w transporcie.

Co mówią firmy, które już zmieniły standardy?