Chów kurcząt mięsnych
Chów kurcząt mięsnych
Europejskie firmy z sektora spożywczego, szczególnie sieci handlowe i restauracyjne, w ostatnich latach coraz liczniej podejmują działania w kierunku poprawy dobrostanu kurczaków hodowanych na mięso. Wiele z nich rozpoczęło proces wycofywania ze sprzedaży mięsa kurcząt ras szybkorosnących, takich jak Ross 308.
W Europie łącznie ponad 350 firm zobowiązało się do wprowadzenia standardów European Chicken Commitment (ECC), którego najważniejszy punkt to właśnie rezygnacja z ras szybkorosnących. Do ECC w Polsce przystąpiły do tej pory m.in. Auchan, Carrefour, Frisco i Domino’s.
Konsumenci oczekują zmian w warunkach chowu kurcząt:
Badanie Centrum Badawczo-Rozwojowego Biostat 2023
European Chicken Commitment to zestaw standardów opracowanych przez organizacje ochrony zwierząt z całego świata, określający minimalne warunki, jakie powinny być spełnione, aby zapewnić dobrostan kurczakom hodowanym na mięso.
Do inicjatywy przystępują sieci handlowe, producenci żywności oraz restauracje w Europie i na świecie.
Część firm decyduje się na wprowadzanie najpierw najważniejszego z wymagań: wycofania ras szybkorosnących.
Lista zatwierdzonych ras znajduje się w treści porozumienia i podlega aktualizacjom: Stosowanie wyłącznie tych ras, które wykazują się lepszym poziomem dobrostanu – rasy Hubbard Redbro (jedynie do chowu bezwybiegowego), Hubbard Norfolk Black, NoJA757, JACY57, 787, 957, 987, Rambler Ranger, Ranger Classic, Rustic Gold (jedynie do chowu bezwybiegowego) i Ranger Gold lub inne spełniające wymogi RSPCA Broiler Breed Welfare Assessment Protocol.
Dane pozyskiwane z produkcji komercyjnej wskazują, że przejście na rasy wolnorosnące pozwala m.in.: