71% Polaków uważa, że warunki, w jakich hoduje się w Polsce kurczaki na mięso, powinny ulec poprawie. Poniżej wyniki najbardziej aktualnych badań opinii społecznej w temacie dobrostanu kurcząt.

Badania Centrum Badawczo-Rozwojowego Biostat z 2023 roku zlecone przez Otwarte Klatki wykazały, że:

  • 71,7% Polaków uważa, że warunki, w jakich hoduje się w Polsce kurczaki na mięso, powinny ulec poprawie.
  • 71,4% osób uważa, że należy zrezygnować z hodowli szybkorosnących ras kurczaków i zastąpić je rasami o bardziej zrównoważonym tempie wzrostu.*
  • 65% osób byłoby skłonnych zapłacić do 20% więcej za mięso z kurczaka, jeżeli pochodziłoby ono z hodowli zapewniającej zwierzętom lepsze, odpowiednie dla ich dobrostanu warunki.
  • 61,1% twierdzi, że wiedza o warunkach, w jakich hodowane były zwierzęta, jest dla nich istotna podczas zakupu mięsa.
  • 85% uważa, że warunki, w jakich hoduje się kurczaki, mają istotny wpływ na jakość pozyskiwanego mięsa.

W badaniu udział wzięło 1000 dorosłych mieszkańców Polski – próba była reprezentatywna ze względu na płeć, wiek oraz województwo.

*Pytanie dotyczące rezygnacji z szybko rosnących ras kurczaków poprzedzono wstępem:

Większość kurczaków hodowanych w Polsce na mięso należy do ras szybko rosnących, które zabija się w wieku 5-6 tygodni. Ich wzrost w ciągu ostatnich 60 lat przyspieszono 4-krotnie, stosując selekcję genetyczną. Nienaturalnie szybki przyrost masy bardzo obciąża organizmy zwierząt. Ich kości ulegają bolesnym deformacjom pod ciężarem nieproporcjonalnie dużych mięśni piersiowych. Kurczaki chorują także z powodu niewydolności serca, a przez obniżoną aktywność nie mogą realizować swoich podstawowych potrzeb behawioralnych.

Kurczaki hodowane na mięso w Polsce. Fot. Andrew Skowron

Badania europejskie

W ramach badań Eurobarometru w 2023 roku 80% Polaków uznało, że dobrostan zwierząt gospodarskich powinien być w Polsce chroniony lepiej niż obecnie. 88% stwierdziło, że ważne jest zapewnienie zwierzętom gospodarskim wystarczającej przestrzeni, aby mogły się poruszać, leżeć i stać.1

W badaniu przeprowadzonym w 8 krajach UE 53% konsumentów poparło zapewnienie zwierzętom hodowlanym możliwie najwyższego poziomu dobrostanu, nawet jeśli oznacza to wyższe koszty produktów zwierzęcych. Konsumenci w tym badaniu wykazali też potrzebę dostępu do większej ilości informacji na temat dobrostanu zwierząt: 72% respondentów chciałoby wdrożenia oznaczeń metod produkcji na wszystkich produktach odzwierzęcych, a nie tylko na jajach, jak ma to miejsce obecnie.2

Fot. Andrew Skowron

—-

1 Komisja Europejska, Attitudes of Europeans towards Animal Welfare, 2023

2 The European Consumer Organisation, Farm Animal Welfare: what consumers want. A survey of Europeans’ understanding and expectations, 2024