Poprawa dobrostanu zwierząt to wyjście naprzeciw oczekiwaniom konsumentów w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu. Świadomość w zakresie warunków życia zwierząt hodowanych przemysłowo stale rośnie, a wraz z nią konieczność stopniowej poprawy minimalnych standardów stawianych dostawcom.

Decyzje na rzecz poprawy dobrostanu zwierząt to długotrwała korzyść wizerunkowa, wpływająca na lojalność klientów wobec marki. Jako Otwarte Klatki dokładamy wszelkich starań, by promować pozytywne zmiany, na jakie decydują się firmy. Bardzo cieszymy się mogąc informować zarówno media, jak i społeczność internetową o pozytywnych dla zwierząt działaniach firm.

Promujemy decyzje firm. Otwarte Klatki 2025

Kurczaki hodowane na mięso

Z danych pozyskiwanych zarówno z badań naukowych, jak i produkcji komercyjnej, wiadomo, że przejście na rasy wolnorosnące to kluczowy krok do poprawy dobrostanu kurcząt mięsnych.

Pozwala on:

  • wielokrotnie zmniejszyć zapotrzebowanie i zużycie antybiotyków
    • Jak raportuje Holenderski Instytut Leków Weterynaryjnych, w 2022 roku fermy ras wolnorosnących wykazały 9-krotnie mniejsze zużycie antybiotyków niż fermy konwencjonalne, 80% z nich nie zarejestrowało żadnego zużycia, a zmiana ras w znacznym stopniu przyczyniła się do redukcji w całym sektorze.
    • O tym, że systemy chowu oparte o rasy wolnorosnące pozwalają ograniczyć zużycie informuje też konsekwentnie grupa Plukon; w raporcie CSR za rok 2023 wskazano, że wolne od antybiotyków było 64% wolnorosnących kurczaków w Niemczech, 89% w Belgii, 98% w Holandii i 100% we Francji.
  • znacznie poprawić zdrowie kurczaków
    • Standardowo, kurczaki przeznaczone na mięso to specjalnie wyhodowane rasy, które charakteryzują się bardzo szybkim i nieproporcjonalnym przybieraniem na masie. Ograniczenie tempa ich wzrostu przez stosowanie innych, wolniej rosnących linii genetycznych, umożliwia zwierzętom swobodne poruszanie się i wyrażanie naturalnych zachowań. Znacznie zmniejsza się też występowanie chorób, które w przypadku szybkorosnących kurczaków wiążą się z przeciążeniem serca i innych narządów.
  • ograniczyć występowanie kontaktowego zapalenia skóry
    • Choroby skóry są wynikiem przedłużonego kontaktu z wilgotną ściółką, której nie wymienia się całkowicie w trakcie życia stada, z czasem staje się więc zanieczyszczona odchodami. Szybkorosnące kurczaki więcej czasu spędzają w bezruchu ze względu na problemy z motoryką, typowo są też utrzymywane w bardzo dużym stłoczeniu. Ograniczenie obsady zwierząt w kurnikach i dobre zarządzanie jakością powietrza również przyczynia się do poprawy jakości ściółki.
  • zmniejszyć śmiertelność kurczaków na fermach i w transporcie
    • Z uwagi na niską odporność, podatność na choroby, słabą strukturę kości i wiele innych czynników, w przypadku szybkorosnących ras kurczaków stwierdza się zdecydowanie wyższą śmiertelność jeszcze przed ubojem, niż u ras wolnorosnących.
  • ograniczyć występowanie wad mięsa 
    • Przerost ciała wiąże się z niewydolnością krążeniową i niedotlenieniem, co prowadzi z kolei do miopatii, czyli chorób mięśni. Dotyczą one szczególnie mięśnia piersiowego, a więc tzw. “piersi z kurczaka”. Są to m.in. tzw. choroba zielonych mięśni, “mięso spaghetti”, “wooden breast” czy choroba białych włókien (niepożądana tkanka tłuszczowa widoczna gołym okiem w postaci białych linii biegnących w poprzek filetów). Takie schorzenia negatywnie wpływają na odżywcze, sensoryczne i technologiczne właściwości mięsa, związane m.in. ze zdolnością zatrzymywania wody i utratą objętości. Takie wady występują znacznie częściej u kurczaków szybkorosnących, zmiana ras wiąże się więc z poprawą jakości i wydajności.

Więcej informacji:

  • Holenderski Instytut Leków Weterynaryjnych (SDa), Usage of Antibiotics in Agricultural Livestock in the Netherlands in 2022, 2023
  • Grupa Plukon, Raport CSR, 2023
  • Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Unii Europejskiej (EFSA), Welfare of broilers on farm, 2023
  • Rayner AC, Newberry RC, Vas J and Mullan S, Slow-growing broilers are healthier and express more behavioural indicators of positive welfare, 2020
  • Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, Eat. Sit. Suffer. Repeat – The life of a typical meat chicken, 2028
  • Dixon LM., Slow and steady wins the race, 2020