Oceniliśmy sieci piekarni i cukierni pod kątem wycofywania jaj z chowu klatkowego. Na tej podstawie powstał Ranking Odpowiedzialnego Biznesu 2024, który przedstawia stopień realizacji zobowiązań w tym zakresie. Sprawdziliśmy, które firmy wdrażają zmiany najszybciej i konsekwentnie realizują swoje polityki.

https://unsplash.com/photos/seven-brown-eggs-on-tray-p1RQPfzCM5U

Dlaczego firmy eliminują jaja klatkowe?

Według badań Biostat (2024), ponad 74% Polaków uważa, że chów klatkowy nie jest odpowiedni dla kur. W odpowiedzi na rosnące oczekiwania konsumentów 168 firm zobowiązało się do wycofania jaj klatkowych, a 42% z nich już zrealizowało swoje deklaracje.

Trend eliminacji „trójek” jest coraz bardziej widoczny także wśród sieci piekarni i cukierni. Na podstawie dostępnych informacji przygotowaliśmy Ranking Odpowiedzialnego Biznesu, który ocenia firmy pod względem stopnia wdrażania zmian.

Kryteria rankingu

Główne kryteria oceny to:

  1. Udział jaj z chowu bezklatkowego w produkcji.
  2. Komunikacja dotycząca realizacji zobowiązań – regularne przekazywanie informacji o postępach zwiększa transparentność i zaufanie klientów. 74,2% Polaków uważa, że firmy powinny publicznie informować o eliminacji jaj klatkowych.

Piekarnie, które wycofały jaja klatkowe

Na podium stanęły piekarnie, które już teraz nie używają jaj klatkowych. Pierwsze miejsce zajęły Piekarnie Cukiernie Putka. Firma zrezygnowała z używania „trójek” w zeszłym roku. Zrobiła to dwa lata przed planowanym terminem! Ponadto, na bieżąco informowała o postępach w rezygnacji z jaj klatkowych.

Na drugim miejscu znalazł się Inter Europol S.A., do którego należą sklepy firmowe Piekarnia Szwajcarska, gdzie można kupić ich wypieki. Firma informuje, że nie stosuje jaj z chowu klatkowego już od 2020 roku. Aktualizacja 22.10.2024: Informacja na stronie Inter Europol S.A., że firma zrezygnowała z używania jaj klatkowych w 2020 roku okazała się nieaktualna. Firma informuje, że to: „od września 2024 w całej produkcji Inter Europol S.A. nie są wykorzystywane jaja klatkowe, zarówno całe, jak i przetworzone.”.

Trzecie miejsce zajęła Piekarnia Oskroba. Otrzymała tyle samo punktów, co Inter Europol. O ostatecznej kolejności zadecydowała data wdrożenia deklaracji wycofania jaj klatkowych.

Pozostałe wyniki rankingu

Reszta wyników prezentuje się następująco:

Piekarnia Grzybki w 2022 roku wyeliminowała całe jajka klatkowe ze swojej produkcji. Jednak nie mamy jeszcze informacji odnośnie wycofania jaj przetworzonych. Piekarnia Lubaszka w tym roku dokonała niewielkiego postępu w rezygnacji z jaj całych. Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie nie przedstawiła konkretnych danych dotyczących ilości wykorzystywanych jaj klatkowych. Zapowiedziała jednak, że niedługo je wycofa. W ofercie śniadaniowej już używa wyłącznie jaj z hodowli alternatywnych.

Piekarnia Familijna i Cukiernia Sowa nie przedstawiły konkretnych danych na temat wycofania jaj klatkowych. Pozostajemy jednak z nimi w dialogu. Cukiernia Sowa zapewnia, że jest w procesie wycofywania jaj klatkowych i większość wykorzystywanych jaj pochodzi z chowu alternatywnego.

Piekarnia Pod Strzechą oraz Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni od momentu wydania zobowiązania nie informowały o postępach. 

Wpływ decyzji firm na branżę piekarniczą

Wdrażanie polityki rezygnacji z jaj klatkowych w piekarniach i cukierniach jest częścią szerszego trendu rynkowego. Od 2014 roku udział kur niosek utrzymywanych w systemach alternatywnych wzrósł z 14% do 28,2%.

Firmy, które podejmują działania w tym zakresie, nie tylko dostosowują się do rosnących oczekiwań konsumentów, ale także wpisują się w długoterminowe zmiany w sektorze spożywczym. Wdrażanie zobowiązań dotyczących eliminacji jaj klatkowych wpływa na standardy produkcji i decyzje dostawców, kształtując przyszłość rynku piekarniczego i cukierniczego.